Ze zabíjačkových výrobků, které jsme si zakoupili v řeznictví, jsme toho již hodně ochutnali, ale víme dobře, že vůni a chuti domácího sádla a čerstvým škvarkům se nic nevyrovná. Povídali jsme si, jak si dokonalé škvarky a sádlo udělat. Zjistili jsme, že to vlastně není žádná věda. Stačí kvalitní výchozí suroviny, nespěchat, dopřát sádlu řádnou péči a pozornost. Tak jsme se pustili do díla.
Syrové sádlo jsme očistili, odstranili jsme z něj kůži, nakrájeli ho na malé kousky. Jen lehce osolené nakrájené sádlo jsme dali do pekáče a přidali trošku vody. Škvařili jsme ho v troubě a přitom jej velmi pečlivě pozorovali, občas i promíchali, aby se nám nezačalo připalovat. Jakmile se nám začaly škvarky červenat, sádlo jsme scedili, nechali jej ztuhnout a škvarky trošku vychladnout. Nejen chuť, ale i vůně byla parádní a nutno říct, že takovou lahodu bychom si velmi rádi dopřáli co nejdříve zase.