Vaření pampeliškového medu

29. 04. 2025 
Venku hřeje sluníčko a louky i zahrady se rozsvítily krásnými žlutými květy. Nešlo se vyhnout myšlence na výrobu pampeliškového medu. Ikdyž to není med v pravém slova smyslu a vnímáme ho spíš jako sladký sirup, tak je velmi levný, chutný a nás jeho příprava opravdu baví.
Pampeliška je léčivá bylina, u které lze využít květy, stonky i kořeny. Pampeliškový med se nám líbí díky své krásné zlatavé až hnědé barvě, bývá  mírně nahořklý, ale zároveň velice sladký a silný. nasbírali jsme si tedy jeho hlavní přísadu - pampeliškové květy, napočítali správný počet, nakrájeli citrony a pomeranče, nalili správné množství vody a nechali den louhovat. Druhý den jsme vše přecedili přes sítko a pomalu vařili. Po zhoustnutí jsme med nalili do připravených sklenic a těšíme se moc, až si jej v zimě budeme přidávat do čaje. Také jsme si přečetli, že pampeliškový med pomáhá při léčbě bolestí v krku a jeho přínos tím pádem jistě ocení naše imunita. 
top